Bakalář v oboru Enogastronomie v horských oblastech
Free University of Bozen-Bolzano
Klíčová informace
Umístění kampusu
Bolzano, Itálie
Jazyky
Angličtina, Němec, Italština
Studijní formát
Na kampusu
Doba trvání
3 years
Tempo
Plný úvazek
Školné
EUR 1 350 / per year
Uzávěrka přihlášek
07 May 2024
Nejbližší datum zahájení
Sep 2024
Úvod
Tento program, vyvinutý ve spolupráci s šéfkuchařem Norbertem Niederkoflerem, vám poskytuje interdisciplinární dovednosti, které potřebujete k práci v oblasti zdravé, udržitelné horské enogastronomie, respektování biodiverzity, budování místních tradic a produktů a zaměření na inovace potravin v oběhové ekonomice.
Tradice (úcta k hodnotám, starým metodám zpracování a území), kreativita (využití přírodních produktů k maximálnímu využití jejich chuti), poctivost (ocenění práce výrobců jejich integrací do ctnostného kruhu, který produkuje ekonomické, sociální a kulturní růst), inovace (použití různých technik k získání co největší chuti ze suroviny a její co nejpřirozenější prezentace na talíři) a udržitelnost (integrace procesů do cirkulárního systému, který současně rozvíjí kuchyni, ekonomiku a kulturu) jsou hodnoty které vedou tento program.
Cílem tohoto trojjazyčného programu je vyškolit odborníky na jídlo a víno schopné pozvednout jídlo na kulturní status a dát mu novou identitu na základě michelinské filozofie kuchaře Norberta Niederkoflera Cook the Mountain. Inovativní koncept, který si klade za cíl přehodnotit ekonomický a sociální rozvoj zkoumáním vztahu mezi produkcí, produktem, územím a spotřebou za účelem vytvoření kuchyně, která je katalyzátorem kulturních procesů k šíření modelu udržitelného rozvoje. Suroviny, které je často obtížné najít v nepropustném prostředí, jako jsou Dolomity nebo jiné horské oblasti, se stávají cennějšími díky obnově tradic a znovuobjevení biologické rozmanitosti s konečným výsledkem povýšení jídla na kulturu a poskytnutí jí novou identitu. Cílem je přispět k vytvoření průřezové výzkumné laboratoře v oblasti gastronomie, která zkoumá hodnoty, které na globální úrovni kulturně a společensky spojují lidi, kteří žijí v horách jako zdroj, vášeň, výzva, dědictví, které je třeba chránit. a také podpořit nový způsob prožívání vztahu mezi kuchyní a horami, který kombinuje etiku a pohostinnost, udržitelnost životního prostředí a územní rozvoj.
V této souvislosti odborníci na jídlo a víno, kteří absolvují tento program, přebírají roli „emocionálních vychovatelů“, schopných podporovat nový životní styl.
Přijímací řízení
Stipendia a financování
Magistrát města Meran-Merano udělí 5 stipendií po 1 000 EUR studentům zapsaným v prvním ročníku tohoto studijního programu v akademickém roce 2023/24 , z nichž čtyři stipendia budou udělena studentům s bydlištěm v obci Meran-Merano. . Pokud neexistují žádní žadatelé o stipendia vyhrazená pro obyvatele obce Meran-Merano, budou stipendia udělena podle obecného žebříčku.
Osnovy
Program kombinuje přednášky, návštěvy a aktivity s farmáři a workshopy se zkušenostmi s vařením s mezinárodně uznávanými šéfkuchaři a stáží v AlpiNN - Food Space & Restaurant, Norbert Niederkofler a restauraci Paola Ferretti na vrcholu Kronplatz-Plan de Corones a definován jako „domov Cook the Mountain“.
V první části programu jsou vyučovány základní pojmy z matematiky, statistiky, chemie a biologie spolu s udržitelnou rostlinnou a živočišnou výrobou a historickým a antropologickým vývojem jejich využití. Druhý ročník je věnován potravinám a vínu, včetně procesů, technologií a organizačních modelů, úloze mikroorganismů v potravinách a způsobu jejich kontroly, zajištění hygieny potravin, fermentovaným produktům, ale i finančnímu řízení malých i velkých potravin a vinařské společnosti (od agroturistiky po cateringové společnosti na různých úrovních výrobního řetězce). Konečně třetí ročník je věnován vizuální a senzorické komunikaci potravinářských a vinařských produktů, marketingu a potravinovému právu a technikám zhodnocování vedlejších produktů.
Aktivními partnery jsou také místní pohostinské školy a Jihotyrolský svaz hotelů a restaurací (HGV).
1. ročník
- Základy matematiky pro potravinářské a vinařské vědy
- Biodiverzita rostlin a posuzování vlivů na životní prostředí
- Posuzování biologické rozmanitosti zvířat a environmentálních dopadů systémů zemědělské výroby
- Základy chemie a biochemie aplikované na potravinářské a vinařské vědy
- Horské zemědělství: Typické horské produkty založené na udržitelném zemědělství a metodách chovu
- Potravinová antropologie
- Stáž
- Aplikovaná informatika
- Marketing restaurací a právo potravin
2. ročník
- Udržitelný rozvoj v potravinářství a víně
- Mikrobiologie potravin a zásady hygieny
- Věda a technologie potravin a vína a metody získávání zemědělsko-potravinářských vedlejších produktů
- Obchodní organizace v enogastronomii
- Řízení zásobovacích, pracovních a údržbových procesů cateringových společností
- Informační systémy pro potravinářský a vinařský sektor
- Seminář: Cook the Mountain
- Svobodná volba
- Stáž
- Specializovaný jazyk (němčina, italština nebo angličtina)
3. ročník
- Senzorická analýza a degustační techniky
- Mikrobiální fermentace v gastronomii a způsoby získávání agropotravinářských vedlejších produktů
- Stáž
- Design jídla a pohlcující zážitky související s jídlem
- Stáž
- Dietetika, potravinové alergie a intolerance
- Svobodná volba
- Teze
Výměnné programy a stáže
Fakulta nabízí výměnné programy s univerzitami po celém světě a unibz je součástí rozsáhlé sítě spolupráce se zaměstnavateli v Itálii i v zahraničí, kde můžete absolvovat své povinné stáže.
Poplatek za studium programu
Kariérní možnosti
Absolventi pracují jako experti na horskou stravu a víno v technických a organizačních rolích se specifickými dovednostmi v potravinářském sektoru (technologie a kontrola kvality, bezpečnost a hygiena potravin; management podniků na výrobu horských potravin a vína), maîtres manažeři hotelů nebo kuchyní, manažeři logistiky, odborníci na nákup nebo manažeři specializovaných společností, jako jsou cateringové společnosti, restaurace nebo společnosti nabízející typické produkty a služby horského jídla a vína (agroturistika, potravinářská a vinařská turistika, e-commerce, sociální média, konference a akce).
Díky svým robustním vědeckým, kulturním a technickým dovednostem budou schopni zastávat komunikační role v médiích nebo ve významných společnostech v potravinářském, gastronomickém, cateringovém a vinařském sektoru, při řízení a organizaci kulturních akcí, v potravinová a vinařská kritika, v regionální gastronomické propagaci, v analýze firemních strategií a ekonomických/finančních a kulturně/uměleckých hodnot (historie zemědělství a potravinářství; kultura a symbolika jídla; antropologická studia, umění a design).
Následně se mohou rozhodnout i pro pokračování ve vzdělávání zapsáním se do magisterského programu v oborech potravinářská věda a technologie, zemědělství nebo vinařství a vinařství.