Bakalář věd v potravinářské vědě a technologii
Kaunas University of Technology
Klíčová informace
Umístění kampusu
Kaunas, Litva
Jazyky
Angličtina
Studijní formát
Na kampusu
Doba trvání
4 years
Tempo
Plný úvazek
Školné
EUR 3 727 / per year
Uzávěrka přihlášek
Vyžádejte si informace
Nejbližší datum zahájení
Sep 2024
Úvod
Poskytovat lidem denně kvalitní, bezpečné a zdravé jídlo je jednou z nejdůležitějších globálních výzev, kterým dnes potravinářskí vědci a technologové čelí. Studiem bakalářského oboru Potravinářská věda a technologie na KTU získáte mezioborové kompetence a dovednosti potřebné pro budoucího potravinářského technologa v oborech potravinářská chemie, mikrobiologie, výživa, technologie a strojírenství. Také budete integrovat speciální znalosti se základy podnikání a ekonomiky.
Jedná se o jeden z mála bakalářských studijních programů v Litvě v oboru technologie potravin a jediný, který získal mezinárodní značku kvality EQAS-Food Label. KTU je jedinou univerzitou v pobaltských státech, která nabízí studium na mezinárodní úrovni akreditované touto značkou kvality.
- Přístup do laboratoří potravinářských technologií, které jsou vybaveny poloprovozními technologickými linkami sloužícími k modelování a provádění různých technologických procesů;
- Studenti získají praktické dovednosti při spolupráci se zkušenými potravinářskými technology při řešení reálných problémů;
- Absolventi tohoto programu jsou zaměstnavateli ceněni pro jejich unikátní kombinaci dovedností a znalostí v potravinářských technologiích, potravinářském inženýrství, potravinářské chemii a mikrobiologii.
Galerie
Přijímací řízení
Osnovy
Spojnice mezi exaktními a biologickými vědami
Potravinářství úzce souvisí s matematikou, mikrobiologií, chemií potravin a technickými vědami. Znalosti ve všech těchto oborech jsou pro specialisty nezbytné pro efektivní výkon každodenních funkcí potravinářského technologa.
Do studií jsou zváni slavní potravinářskí technologové
V tomto studijním programu jsou teoretické znalosti doplněny praktickými dovednostmi, které si budoucí specialisté rozvíjejí za pomoci zkušených potravinářských technologů. Společnou prací s nimi v laboratořích se budoucí potravinářskí technologové mohou sami ověřit a vyzkoušet si své první nápady v praxi.
Dobrá znalost celkového potravního řetězce
Potravinářský technolog se při práci ve společnosti podílí na různých činnostech souvisejících s výrobou potravin, bezpečností, kvalitou, distribucí a spotřebou, a proto je schopen integrovat speciální znalosti se základy výživy, obchodu a managementu.
Výsledek programu
Kompetence studenta
- Fyzikální a chemická analýza potravin: analýza složení a vlastností potravinářské substance, její funkce v potravině a funkce v lidském organismu s využitím dovedností výzkumné práce;
- Mikrobiologický rozbor potravin: Znalost složení, vlastností mikroorganismů, jejich výskyt v potravinách, biochemické procesy;
- Řízení kvality a bezpečnosti potravin: Stanovení a zajištění výrobních metod, materiálů a norem kvality;
- Technologie a inženýrství: Projektování potravinářských a stravovacích podniků, organizace výroby, znalost zařízení, procesů a systémů potravinářského průmyslu.
Dovednosti studenta
- Schopnost analyzovat, modelovat, navrhovat a instalovat technologie pro potravinářské a cateringové produkty, organizovat, provádět a řídit výrobní procesy a zajišťovat bezpečnost a kvalitu produktů;
- Schopnost sledovat a analyzovat inovace v potravinářské vědě a technologiích, aplikovat nejnovější poznatky a designérské dovednosti při vývoji a realizaci projektů potravinářských technologií pro zlepšení nutriční hodnoty, kvality a bezpečnosti výrobků;
- Umět plánovat, provádět a analyzovat výzkum složení, kvality a bezpečnosti potravin a stravovacích produktů, používat moderní technologické, analytické a softwarové vybavení;
- Dokáže uplatňovat zásady správné laboratorní praxe, efektivně pracovat samostatně i v týmu, ústně i písemně prezentovat výsledky práce a chápat vliv technologických a inženýrských řešení na veřejnost a životní prostředí.
Kariérní možnosti
Absolventi snadno nacházejí uplatnění v potravinářských podnicích
Potravinářský průmysl je jedním z nejdůležitějších a největších hospodářských odvětví v Litvě. Zaměstnavatelé si absolventů tohoto programu váží pro jejich znalosti potravinářských technologií, potravinářského inženýrství, potravinářské chemie a mikrobiologie i praktické dovednosti. Většina potenciálních zaměstnavatelů jsou sami absolventi tohoto programu.
Můžete se stát
Specialista-technolog potravinářského průmyslu
- Organizace a řízení technologických výrobních procesů;
- Příprava technologických dokumentů, porozumění zpracovatelským standardům, technickým specifikacím v souladu s profesní bezúhonností a etickými standardy;
- Zajištění kvality a kontrola vyráběných produktů.
Chemik
- Provádění chemických výzkumných prací, vývoj nebo zlepšování koncepcí, opatření, teorií a metod;
- Provádění experimentálních prací, testů a analýz;
- Účast na mezioborových projektech vědeckého výzkumu a vývoje ve spolupráci s odborníky z různých oblastí.
Dietolog a nutriční specialista
- Realizace preventivních programů a strategií souvisejících s bezpečností potravin, kvalitou vody, znečištěnými a nebezpečnými látkami;
- Plánování výživy a jídelníčků, dohled nad přípravou a podáváním jídla, sledování množství a kvality snědeného jídla;
- Provádění výzkumných prací v oblasti výživy, šíření jejich výsledků na vědeckých konferencích a dalších akcích.
Manažer bezpečnosti a kvality potravin
- Znalost norem kvality a procesů, zajištění značení a dalších požadavků;
- Posuzování ukazatelů kvality ve výkonnosti konkrétní společnosti, příprava doporučení;
- Kontrola dodržování hygienicko-hygienických norem.
Manažer kvality
- Rozvoj a zlepšování ukazatelů kvality ve výkonnosti konkrétní firmy;
- Řízení činností a procesů zlepšování kvality;
- Zavádění a udržování standardů a procesů zajišťování kvality.
Chemik potravinářského průmyslu
- Kontrola surovin, materiálů používaných při výrobě, technologického postupu a kvality hotových výrobků;
- Stanovení kontrolních standardů a postupů pro pojištění bezpečnosti zaměstnanců a provozů chemické výroby;
- Zpracování laboratorní dokumentace v souladu s předpisy o přípravě a uchovávání dokumentů.
Manažer tvorby a vývoje produktů
- Tvorba nových produktů, jejich vývoj a zavedení do výroby;
- Koordinace procesu tvorby produktu s výrobními a obchodními divizemi;
- Vyhledávání inovací a jejich testování.